Kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed en elektrische apparaten kun je beter niet kopen bij webwinkels buiten de EU. Veel van deze producten die je via AliExpress, Wish of eBay koopt zijn namelijk onveilig. 

Dat advies geeft de Consumentenbond vandaag. De bond voerde een onderzoek uit met consumentenorganisaties uit Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Van de 250 artikelen die ze gezamenlijk bestelden, bleek driekwart meer schadelijke stoffen te bevatten dan toegestaan. "Mensen moeten beter beseffen wat de risico's zijn van dit soort spullen", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

De vier consumentenorganisaties bestelden allemaal iets anders, van bijtringen voor baby's tot brandmelders. Wat bleek? 165 van de 250 bestelde producten voldeden niet aan de Europese regelgeving.

Soms ging het alleen om ontbrekende informatie op de verpakking, maar de onderzoekers troffen ook kinderspeelgoed aan waar stukken van afbraken waar kinderen in konden stikken.

Ook kwamen ze usb-laders tegen die een elektrische schok gaven en tandenbleek die te veel waterstofperoxide bevatte, wat erg slecht is voor je gezondheid.

Spierenburg: "In Europa hebben we allerlei veiligheidseisen die gecontroleerd worden door toezichthouders. Dat wil niet zeggen dat alles wat in de winkels ligt altijd veilig is, maar wel dat de toezichthouder een product van de markt kan halen als er iets onveilig is. Door te bestellen via buitenlandse webshops omzeilen consumenten dat."

Dat komt doordat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen pakketten controleert. "De import van containers controleren we wel, maar alle individuele pakketjes controleren is ondoenlijk", zegt woordvoerder Paula de Jonge.

De NVWA waarschuwt consumenten via de campagne 'laat je niet inpakken' voor de risico's die consumenten lopen als ze een product bestellen bij een webshop van buiten de EU. "Want je hebt weinig zicht op de kwaliteit als het niet door ons wordt gecontroleerd", zegt De Jonge.

De Consumentenbond sluit zich daarbij aan en vindt het tijd voor een hardere aanpak. Spierenburg: "De overheid onderkent dit probleem, wij zitten daarom ook in een commissie met de NVWA, de Autoriteit Consument en Markt en de Douane om advies te geven over hoe de overheid dit kan aanpakken."

Bron: Consumenetenbond , RTLZ

https://www.rtlz.nl/life/artikel/5030921/consumentenbond-pas-op-met-deze-producten-van-buiten-de-eu