Beoordelingen
Facebook

Hoe moet ik een IP camera installeren?

Er zijn meerdere methodes om je IP Camera te installeren, dit is afhankelijk van de uitvoering van de door jou gekozen uitvoering. De volgende types zijn momenteel gangbaar; 

standaard IP camera;

PNP IP camera;

PNP Camera met WiFi Hotspot

1. Standaard IP camera

Om deze camera te installeren moet de camera eerst verbonden worden met je computernetwerk en router. Voor de goede werking is het noodzakelijk dat de camera een IP nummer krijgt van de DHCP server. Iedere router of modem van een internet provider is standaard voorzien van een DHCP server, dus normaal gesproken hoef je je hierover geen zorgen te maken. Sommige IP camera's zijn echter al door de fabrikant voorzien van een vast IP nummer. Dit zijn meestal de professionele zakelijke uitvoeringen.

Wil je de IP camera's afscheiden van het internet en gebruiken in een separaat netwerk, neem dan contact met ons op want dan zijn mogelijk aanvullende maatregelen nodig.

STAP 1

Aansluiten staandaard IP Camera Sluit je IP camera met een standaard netwerkkabel aan op één van de vrije netwerkpoorten van je router/modem. Als je niet zeker weet wat de netwerkpoorten zijn van je router, raadpleeg dan de handleiding van je router. Sluit vervolgens de camera aan met de bijgeleverde adapter op een geschikt stopcontact. De camera zal nu opstarten, een zelftest uitvoeren en de noodzakelijke services opstarten. Dit kan één tot twee minuten duren.

STAP 2

Indien de IP camera niet is voorzien van een vast IP nummer, dan krijgt de camera een IP nummer van de DHCP service in de router. IP nummers worden uitgedeeld op basis van first in first out, ofwel de IP camera krijgt dan het eerstvolgende vrije IP nummer in de reeks van de router.

Om de camera nu te benaderen moet je dus te weten komen, welk IP nummer de IP camera heeft gekregen. Dit is vrij eenvoudig omdat vrijwel alle fabrikanten hiervoor een programmaatje aanleveren die de camera kan zoeken op netwerk. Soms is in een meegeleverde applicatie van een IP camera een zoekfunctie aanwezig. Deze programmaatjes hebben meestal namen als IP camera Tool, Search Tool, IP Search Utility, enzovoorts. De exacte naam is afhankelijk van de fabrikant.

Voorbeeld IP camera zoektools 

Na het installeren op opstarten van dit zoekprogramma zul je (zoals afgebeeld hierboven) in het zoekvenster. de IP camera met zijn IP nummer zien staan.

Noot: Kan het programma de camera niet vinden dan kan dit veel oorzaken hebben. Vaak wordt dit veroorzaakt door WiFi versterkers of het gebruik van meerdere routers in het netwerk. Indien je je PC verbindt met dezelfde router als waar ook de camera op is aangesloten dan is dit probleem meestal direct verholpen

Als de camera voorzien is van een vast IP nummer kan je de camera benaderen via een webbrowser of het meegeleverde programma. Hierbij is het wel noodzakelijk dat je PC, app of recorder zich qua IP nummer in hetzelfde netwerksegment bevindt. Mocht je hier problemen ondervinden,of je weet niet hoe dat moet, neem dan gerust contact met ons op voor ondersteuning.

STAP 3

In het zoekprogramma dubbelklik je nu op het IP nummer van de camera. Staat je PC goed ingesteld, dan zal de standaard webbrowser worden geopend en het inlogscherm zichtbaar worden.

Inlogscherm IP Camera

Zie je een melding op het scherm dat je een plugin moet installeren, ga dan niet verder maar klik op deze melding zodat de plugin eerst wordt geïnstalleerd. Soms moet de webbrowser hierna herstart worden of de pagina met behulp van de F5 toets worden ververst.

In vrijwel alle gevallen moet je daarna een gebruikersnaam (username) en een wachtwoord (password) invoeren. Raadpleeg de handleiding voor de juiste gegevens.

Na het inloggen verschijnt vaak de melding 'de webpagina wil gebruikmaken van een invoegtoepassing'. Deze melding moet je accepteren omdat je anders mogelijk geen videosignaal zal zien (Je activeert hiermee de eerder geïnstalleerde plugin)

Als het goed is zie je nu het videobeeld van de IP camera, kan je geluid (mits aanwezig) inschakelen en instellingen in de camera wijzigen. De installatie van de camera is nu in de basis gereed

Tip: Bij sommige camera's wordt als wachtwoord opgegeven 'blank'. Dit is echter niet het wachtwoord, maar dit betekent dat het wachtwoord in eerste instantie leeggelaten moet worden. Hier dien je dan niets in te vullen. Het klinkt komisch maar het is echt een veel gemaakte fout.

Bekende problemen & oplossingen

Video niet zichtbaar: de plugin voor de browser is niet geinstalleerd cq geactiveerd tijden het inlogproces. Controleer goed evt pop-ups tijden het benaderen van de camera en sta deze toe als de browser hier om vraagt. Herstaart volgens de browser en benader de cam opnieuw

Windows Edge & Chrome : deze browsers ondersteunen geen plugins meer, ook Firefox zal hier mee stoppen. Gebruik in voorkomend geval de Internet Explorer, deze is ook in Windows 10 gewoon aanwezig en kan gevonden  worden via het vergrootglas (zoekfuntie) , type eenvoudig hier "Internet Explorer"

2. PNP IP camera

STAP 1

PNP staat voor PLUG and PLAY. Deze term wordt vaak overschat, want in alle gevallen zal om de IP camera te gebruiken, de camera eerst verbonden moeten worden met de router.

Om deze camera te installeren moet de camera eerst verbonden worden met jouw computernetwerk en jouw router. Voor de goede werking is het noodzakelijk dat de camera een IP nummer krijgt van de DHCP server. Iedere router of modem van een internet provider is standaard voorzien van een DHCP server, dus normaal gesproken hoeft je zich hierover geen zorgen te maken. Sommige IP Camera's zijn echter al door de fabrikant voorzien van een vast IP nummer, maar dit zijn meestal de professionele zakelijke uitvoeringen.

Om gebruik te maken van de PNP functie heb je een programmaatje nodig die kan omgaan met de PNP functionaliteit. Meestal zijn dit apps op smartphones of tablets, maar veel fabrikanten leveren hiervoor een apart programma mee die kan omgaan met de PNP Code van de camera. Die PNP code wordt overigens altijd weergegeven met een QR code en/of een cijfer-letter combinatie.

STAP 2

Installeer het meegeleverde PC programma. Voorbeelden zijn Tenvis P2P, WANS PC client, Eminent EASY Pro Play, etcetera.

PC Client voorbeelden

STAP 3

Open het PC programma en activeer de camera zoekfunctie, de camera zal gevonden worden op basis van de eerder genoemde PNP code. Kies de camera en voeg deze toe aan het programma door erop te dubbelklikken of met behulp van de functies van het programma. Vergeet niet de meegeleverde gebruikersnaam (username) en wachtwoord (password) in te vullen in de eigenschappen van de camera die je hebt toegevoegd. Indien zoeken niet lukt kan de camera ook handmatig toevoegen met het PNP nummer onder de QR code. Afhankelijk van de fabrikant worden verschillen termen gebruikt als P2p code en UID.

Als het goed is zie je nu het videobeeld van de IP camera, kan je geluid (mits aanwezig) inschakelen en instellingen in de camera wijzigen. De installatie van de camera is nu in de basis gereed

NOOT: methode 1 en 2 kan ook gebruikt worden.

3. PNP camera met WiFi Hotspot

Het grote verschil met de eerste twee methodes is de WiFi hotspot in de Camera, de ene fabrikant noemt dit EZ-link, de AP functie wat staat voor Access point. Maar het komt erop neer dat je zonder je camera te verbinden met jouw router, je een 1:1 of peer to peer verbinding kan opbouwen via WiFi tussen de PC en de camera. Dit kan uiteraard alleen als jouw PC is uitgerust met WiFi functionaliteit voor het netwerk.

STAP 1

Sluit de camera aan met de bijgeleverde adapter op een geschikt stopcontact. De camera zal nu opstarten, een zelftest uitvoeren en de noodzakelijke services opstarten. Dit kan één tot twee minuten duren.

STAP 2

Installeer nu eerst het meegeleverde PC programma, voorbeelden zijn Tenvis P2P, WANS PC client en Eminent EASY Pro Play.

STAP 3

Ga naar de WiFi netwerkinstellingen van jouw PC, verbreek de verbinding met jouw router en op de WiFi zoekfunctie. Kies uit de beschikbare WiFi netwerken het camera netwerk (zie handleiding camera voor naam en WiFi sleutel), klik op verbinden en voer de WiFi sleutel in. Als alles goed is jouw PC nu direct verbonden met de camera.

STAP 4b (via PC Client/PNP programma)

Open het PC programma en activeer de camera zoekfunctie, de camera zal gevonden worden op basis van de eerder genoemde PNP code. Kies de camera en voeg deze toe aan het programma door erop te dubbelklikken of met behulp van de functies van het programma. Vergeet niet de meegeleverde gebruikersnaam (username) en wachtwoord (password) in te vullen in de eigenschappen van de camera. Indien zoeken niet lukt kan je de camera ook handmatig toevoegen met het PNP nummer onder de QR code. Afhankelijk van de fabrikant worden verschillende termen gebruikt als P2p code en UID.

Als het goed is zie je nu het videobeeld van de IP camera, kan je geluid (mits aanwezig) inschakelen en instellingen in de camera wijzigen. De installatie van de Camera is nu in de basis gereed maar nu moet de camera via de instellingen verbinden met jouw WiFi router.

OF

STAP 4b (via Webbrowser)

Om de camera nu te benaderen moet je dus te weten komen welk IP nummer de IP camera heeft gekregen. Dit is vrij eenvoudig omdat vrijwel alle fabrikanten hiervoor een programmaatje aanleveren die de camera kan zoeken op netwerk. Deze programmaatjes hebben meestal namen zoals IP camera Tool, Search Tool of IP Search Utility. De exacte naam is afhankelijk van de fabrikant.

Na het installeren op opstarten van dit zoekprogramma zal je in het zoekvenster de IP camera met zijn IP nummer zien staan. In het zoek programma dubbelklik je op het IP nummer van de camera. Staat jouw PC goed ingesteld dan zal de standaard webbrowser worden geopend en het inlogscherm zichtbaar worden.

Zie je een melding op scherm dat je een plugin moet installeren, ga dan niet verder maar klik op deze melding zodat de plugin eerst wordt geïnstalleerd. Soms moet de webbrowser hierna herstart worden of de pagina met behuolp van de F5 toets worden ververst.

In vrijwel alle gevallen moet daarna je nu een gebruikersnaam (username) en een wachtwoord (password) invoeren. Raadpleeg de handleiding voor de juiste gegevens.

Noot: Bij sommige camera's wordt als wachtwoord opgegeven 'blank'. Dit is echter niet het wachtwoord, maar dit betekent dat het wachtwoord veld in eerste instantie leeggelaten moet worden.

Na het inloggen verschijnt vaak de melding 'de webpagina wil gebruik maken van een invoegtoepassing'. Deze melding moet je accepteren omdat je anders mogelijk geen video signaal zal zien (Je activeert hiermee de eerder geïnstalleerde plugin)

Als het goed is zie je nu het videobeeld van de IP camera, kan je geluid (mits aanwezig) inschakelen en instellingen in de camera wijzigen. De installatie van de camera is nu in de basis gereed maar nu moet de camera via de instellingen verbinden met jouw WiFi router.

STAP 5

Verbreek de WiFi verbinding met de camera en maak weer een WiFi verbinding met jouw router. Gebruik vervolgens het zoekprogramma om de camera te openen in de webbrowser of het gebruik het meegeleverde (PNP) programma van de fabrikant om de camera te bekijken, te bedienen of verder in te stellen.

NOOT: methode 1 en 2 kan ook gebruikt worden