Een IP camera kun je zowel thuis als overal ter wereld via het Internet bekijken via uw webbrowser, een applicatie van de fabrikant of via een scala aan apps. Maar er zijn veel typen IP camera op de markt, en er zitten soms grote verschillen in de wijze waarop dit ingeregeld moet worden, deze pagina kan je hierbij helpen.
De volgende typen IP camera zijn gangbaar;
- IP Camera, geen uPnP ondersteuning
- IP Camera, met DDNS ondersteuning
- IP Camera, met uPnP ondersteuning
- IP Camera, met Plug en Play optie (plug and play)
Uitleg over het verschil uPnP & PnP
uPnP en PnP lijken qua term heel veel op elkaar maar zijn in de praktijk totaal verschillend want;
- uPnP staat voor universal Plug and Play, wat een mechanisme is om uw router automatisch te configureren, zodat het camera signaal ook eenvoudig zichtbaar wordt op het Internet, door het poortnummer van uw camera (80,88,99 etc) door te routeren naar het Internet. Helaas komen bij dit mechanisme nog wel eens problemen voor omdat de gebruikte protocollen over en weer soms niet compatibel zijn.
- PnP staat voor Plug and Play, dit mechanisme maakt gebruikt van bepaalde poorten in uw router die het mogelijk maakt het camera signaal automatisch door te geven naar het Internet, tevens wordt er contact informatie (geen video) uitgewisseld met een centrale server. Hierdoor kunnen bepaalde applicaties op PC's, smartphones en tablets verbinding maken met uw camera, zonder dat daarvoor technische kennis benodigd is, gebaseerd op het camera identificatienummer.
Vrijwel elke IP camera kunt je in het lokale netwerk (thuis, bedrijf) bekijken met een PC, smartphone of Tablet, enerzijds via diverse webbrowsers of via door de fabrikant geleverde applicaties. Vaak zijn er ook applicaties beschikbaar van zgn third party leveranciers, zoals bv I Spy of Blue Iris, deze vaak bieden extra mogelijkheden maar werken daarentegen weer niet met elk merk en type Camera.
Om de beelden en bediening van deze IP Camera via het Internet mogelijk te maken moet u gebruik maken van het Poort Forwarding mechanisme van uw router. Hiermee creert u aan de Internet zijde van uw Router een netwerk poort die het mogelijk maakt uw camera te bedienen en te bekijken. Het is niet mogelijk te beschrijven hoe u dit precies in uw router kunt instellen, voor dit deel verwijzen wij naar de handleiding van uw router. Heeft u uw camera bij ons gekocht kunnen we u hier eventueel kosteloos bij helpen. Om uw camera te bekijken gebruikt u het INTERNET IP Adres (AAA) van router, gevolgd door het ingestelde poortnummer (BBB) bv http://AAA.AAA.AAA.AAA:BBB, als u de camera via het internet in uw browser wil bekijken. Voor Tablets en smartphones zijn vaak apps beschikbaar waar u handmatig het ipnummer, het poortnummer en andere gegevens kunt invoeren.
Voorbeeldplaatje, alle ip nummers zijn fictief
Ondersteunt uw Camera Dynamisch Domain Name System, dan kunt de camera ook benaderen via de camera DDNS naam. Veel fabrikanten geven de IP camera vooringesteld een DDNS Host naam mee, meestal moet u deze wel activeren via de instellingen. De IP camera zal nu gaan communiceren met een DDNS Server, om precies te zijn geeft de camera door aan de DDNS server welk INTERNET IP adres wordt gebruikt en het poortnummer. Applicaties gebruiken nu diezelfde DDNS server om te bepalen met welk ip adres contact gemaakt worden voor het bedienen en bekijken van de camera.
Er is 1 maar, gebruikt u DDNS, dan moet u ook poortforwarding inschakelen. Het is niet mogelijk te beschrijven hoe u dit precies in uw router kunt instellen, voor dit deel verwijzen wij naar de handleiding van uw router. Heeft u uw camera bij ons gekocht kunnen we u hier eventueel kosteloos bij helpen. Om uw camera te bekijken gebruikt u het DDNS Adres (CCC) van uw camera router, gevolgd door het ingestelde poortnummer (BBB) bv http://mycamera.org:BBB, als u de camera via het internet in uw browser wil bekijken. Voor Tablets en smartphones zijn vaak apps beschikbaar waar u handmatig de DDNS naam, het poortnummer en andere gevens kunt invoeren.
Voorbeeldplaatje DDNS, alle ip nummers zijn fictief
Beschikt uw IP camera over Universal Plug en Play, dan betekent dit dat uw camera automatisch uw router configureert op het gebied van Port Forwarding. Dus uPnP creert aan de Internet zijde van uw Router een netwerk poort die het mogelijk maakt uw camera te bedienen en te bekijken. Om uw camera te bekijken gebruikt u het INTERNET IP Adres (AAA) van router, gevolgd door het ingestelde poortnummer (BBB) bv http://AAA.AAA.AAA.AAA:BBB, als u de camera via het internet in uw browser wil bekijken. Voor Tablets en smartphones zijn vaak apps beschikbaar waar u handmatig het ipnummer, het poortnummer en andere gegevens kunt invoeren.
LET OP: NIET ALLE CAMERAS EN ROUTERS ZIJN ONDERLING COMPATIBEL OBV UPNP, WERKT HET NIET ZULT U TOCH HANDMATIG PORT FORWARDING MOETEN GEBRUIKEN
Meest eenvoudig is het als uw canera beschikt over "echte" PLUG en PLAY ondersteuning. De IP camera zal dan zogenaamde PLUG en PLAY Poorten gebruiken van uw router om contact informatie te delen met een centrale server op het internet. Deze Centrale server lijkt een beetje op een DDNS server , maar deze serve is in alle gevallen in bezit en beheer van de fabrikant, er gaan geen beelden naar toe, alleen het ID nummer en bijbehorend Internet IP adres en PNP poortnummer. De applicaties vragen aan de server van de fabrikant , achter welk ip adres zit ID XYZ?, de server geeft dit door aan applicatie waarna de applicatie het internet IP adres en de PNP poort gebruikt om verbinding te maken. Meeste Fabrikanten gebruiken een barcode of QR code die door de applicatie van de fabrikant leesbaar is, om configuratie fouten te voorkomen.
© 2025 www.obspro.nl - Powered by Shoppagina.nl